



8 - 10 osoby
Upiecz ten intensywnie czekoladowy tort wykonany z aksamitnej gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE 85% Cocoa. Idealny bezglutenowy deser podawany z bitą śmietaną i świeżymi jagodami.
Wskazówka od Maître Chocolatier
Dodaj odrobinę kawy dla uzyskania bardziej dekadenckiego i pełnego smaku czekolady. Możesz również dodać sok pomarańczowy.
Składniki
- 400 g Lindt EXCELLENCE 85% Cocoa, posiekanej
- 345 g niesolonego masła, pokrojonego w kostkę, w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru
- 100 g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 6 dużych jajek, rozdzielonych na żółtki i białka
- szczypta soli
- Do dekoracji:
- cukier puder
- bita śmietana
- świeże jagody
Instrukcje
-
Nagrzej piekarnik do 150°C. Wyłóż papierem okrągłą formę do pieczenia o wymiarze około 23 cm.
-
Wyłóż posiekaną czekoladę i masło do żaroodpornej miski ustawionej na rondlu z ledwo gotującą się wodą. Mieszaj dopóki nie uzyskasz dokładnie rozpuszczonej czekolady.
-
Zdejmij z rondla i dodaj cukier, migdały i ekstrakt z wanilii do rozpuszczonej czekolady, dobrze wymieszaj. Następnie wmieszaj żółtka jaj.
-
Za pomocą miksera ubij białka ze szczyptą soli aż do uzyskania sztywnej konsystencji.
-
Delikatnie wyłóż białka, po jednej trzeciej na raz, do czekoladowej mieszanki - uważaj, aby nie przemieszać, ponieważ chcesz utrzymać jak najwięcej powietrza.
-
Wyłóż ciasto do przygotowanej formy i wygładź górę. Piecz przez godzinę lub do momentu, gdy krawędzie się zetną, a środek uniesie i lekko popęka. Zostaw w formie do ostudzenia.
-
Po całkowitych ostudzeniu wyjmij z formy i połóż na płaskim talerzu. Udekoruj za pomocą szablonu cukrem pudrem dla uzyskania dekoracyjnego wzoru. Podawaj pokrojony z bitą śmietaną i świeżymi jagodami.