



2 osób
Ten cudowny napój jest idealny na chłodny jesienny lub zimowy dzień. Łączy smak kremowego mleka kokosowego z nutą imbiru, kurkumy i cynamonu oraz bogatej i intensywnej gorzkiej czekolady.
Wskazówka od Maître Chocolatier
Wybierz czekoladę z większą zawartością kakao – Lindt EXCELLENCE 85% Cocoa lub Lindt EXCELLENCE 90% Cocoa, aby uzyskać bardziej intensywny czekoladowy smak.
Składniki
- 80 ml tłustego mleka kokosowego
- 160 ml wrzątku
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- szczypta mielonego czarnego pieprzu (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 kostki gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa, posiekanej
- 1 łyżeczka syropu klonowego, do smaku
- Podanie:
- bita śmietana kokosowa
- Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa, tarta
Instrukcje
-
Wlej mleko kokosowe i wrzącą wodę do małego rondelka ustawionego na średnim ogniu. Dodaj świeży imbir, kurkumę, pieprz (opcjonalnie), cynamon, posiekaną czekoladę i syrop klonowy.
-
Ubijaj, aż czekolada się rozpuści i otrzymasz gładkie, złociste mleko. Przecedź do dzbanka i dodaj pozostałe przyprawy.
-
Spróbuj, aby sprawdzić słodycz - w razie potrzeby dodaj trochę więcej syropu klonowego.
-
Wlej do 2 kubków i podaj z bitą śmietaną kokosową i startą czekoladą.