



5 osób
Nasi mistrzowie czekolady stworzyli wyjątkową wersję tej przekąski używając aksamitnych pralin LINDOR Dark 60% Cocoa.
Wskazówka od Maître Chocolatier
Możesz zamienić praliny LINDOR Dark 60% Cocoa na kremowe białe praliny LINDOR WHITE dla słodszego nadzienia. Jeśli wolisz, możesz również posypać liofilizowanymi malinami zamiast pokruszonej laski cukrowej.
Składniki
- 150 g mąki, plus dodatkowo do wałkowania
- 95 g cukru pudru
- 3 łyżeczki kakao w proszku
- szczypta soli
- 125 g zimnego, niesolonego masła, pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki lodowatej zimnej wody
- Nadzienie:
- 12 pralin LINDOR Dark 60% Cocoa
- Polewa:
- 65 g cukru pudru
- 2 łyżeczki kakao w proszku
- około 5 łyżeczek zimnej wody
- 100 g czekolady SWISS PREMIUM CHOCOLATE MILK, posiekanej
- zgniecione laski cukierków (patrz wskazówka)
Instrukcje
-
Rozgrzej piekarnik do 200oC. Wyłóż dużą blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
-
Połącz mąkę, cukier puder, kakao i szczyptę soli. Następnie wmasuj w masło opuszkami palców, aż uzyskasz grube okruchy. Stopniowo dodawaj wodę, aby uformować ciasto. Uformuj kulkę, owiń mocno folią spożywczą i schładzaj przez 1 godzinę.
-
W międzyczasie z grubsza posiekaj praliny LINDOR i przełóż do miski. Odłóż na bok.
-
Lekko posyp powierzchnię roboczą mąką i rozwałkuj schłodzone ciasto na duży prostokąt o grubości około 0,5 cm. Przytnij krawędzie, aby uzyskać zgrabny prostokąt. Potnij na 10 równych prostokątów (o wymiarach około 12 cm x 8 cm).
-
Równomiernie rozłóż posiekane praliny LINDOR na 5 prostokątów, uważając, aby wokół krawędzi pozostawić 0,5 cm obręczy.
-
Krawędzi prostokątów z pralinami posmaruj odrobiną wody. Te prostokąty przykryj pozostałymi i dociśnij krawędzi. Użyj widelca, aby wykonać wcięcia w obramowaniu.
-
Ostrożnie przenieś na przygotowaną blachę do pieczenia (może to ułatwić szpachelką). Piecz przez 15 - 20 minut. Zostaw do całkowitego ostygnięcia.
-
W międzyczasie zrób lukier, mieszając razem cukier puder, kakao w proszku i wodę w małej misce. Delikatnie rozprowadź lukier za pomocą łyżki na słodzonej tarcie, aby przykryć powierzchnię. Posyp drobno posiekanymi kawałkami czekolady lub zgniecionymi laskimi cukierków. Pozostaw na około godzinę lub do zestalenia się lukru.