



2 - 3 osoby
Te chrupiące kawałki czekolady - wykonane z naszej aksamitnej czekolady EXCELLENCE Extra Creamy - są idealne na prezent na Boże Narodzenie. Ładnie zapakuj i podziel się ze znajomymi i rodziną (lub połóż pod choinką).
Wskazówka od Maître Chocolatier
Użyj EXCELLENCE 70% Cocoa, aby uzyskać bardziej intensywny smak czekolady. Możesz też spróbować różnych orzechów - dobrze sprawdzą się również posiekane migdały, orzechy laskowe i makadamia.
Składniki
- 375 ml syropu klonowego
- 115 g niesolonego masła, plus do smarowania
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 225 g mlecznej czekolady Lindt EXCELLENCE Extra Creamy, posiekanej
- 125 g orzechów pekan, prażonych i posiekanych
Instrukcje
-
Wyłóż blachę do pieczenia o wymiarach około 43×30 cm papierem do pieczenia - upewniając się, że ze wszystkich stron wystaje go wystarczająco dużo. Lekko nasmaruj masłem.
-
Wlej syrop klonowy do rondla. Dodaj masło, wanilię i szczyptę soli. Szybko doprowadź do wrzenia, gotując, aż termometr cukierniczy wskaże 146°C - obserwuj uważnie, ponieważ temperatura gwałtownie rośnie przy około 130°C. Natychmiast zdejmij z ognia i ostrożnie wmieszaj sodę oczyszczoną.
-
Bardzo ostrożnie wylej na przygotowaną blachę do pieczenia i za pomocą szpatułki rozprowadź. Zostaw do całkowitego ostygnięcia.
-
W międzyczasie wrzuć pokrojoną czekoladę do żaroodpornej miski ustawionej nad garnkiem z ledwo gotującą się wodą. Mieszaj do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
-
Po ostygnięciu wylej połowę rozpuszczonej czekolady na syrop klonowy i rozprowadź. Posyp połową posiekanych orzechów pekan. Wstaw do lodówki na 15 - 20 minut lub do zestalenia czekolady.
-
Odwróć blok czekoladowy i usuń papier do pieczenia (może być konieczne użycie ręcznika kuchennego, aby usunąć nadmiar masła ze spodu).
-
Wlej pozostałą czekoladę na odwrócony blok, rozprowadzając jak poprzednio. Posyp pozostałymi posiekanymi orzechami i schładzaj przez kolejne 15 - 20 minut - lub do całkowitego zestalenia.
-
Połam blok czekoladowy na kawałki (w szczelnym pojemniku można je przechowywać do 2 tygodni).