



10 - 12 osoby
To bajecznie świąteczny przepis, idealnie łączący słodko-kremową białą czekoladę z żurawiną.
Wskazówka od Maître Chocolatier
Możesz również ozdobić deser pralinami z białej czekolady LINDOR White.
Składniki
- Na sos żurawinowy:
- 150 g świeżej lub mrożonej (nie rozmrożonej) żurawiny
- 60 ml soku pomarańczowego
- 70 g cukru lub do smaku
- Na ciasto:
- 4 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 155 g cukru
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki pełnotłustego mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g mąki
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder, do posypania
- Do bitej śmietany:
- 375 ml śmietanki kremówki (min 30%)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 150 g białej czekolady Lindt EXCELLENCE White Vanilla
- Do dekoracji:
- mrożona żurawina
Instrukcje
-
Zacznij od przygotowania sosu żurawinowego. Wrzuć żurawinę, sok pomarańczowy i cukier do małego rondla i powoli zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 8-12 minut, mieszając od czasu do czasu, aż mieszanina zgęstnieje i będzie miała konsystencję dżemu. Sprawdź słodkość i w razie potrzeby dodaj trochę więcej cukru. Przełóż do małej miski i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
-
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia blachę o wymiarach około 38 × 25 cm.
-
Za pomocą miksera ubijaj jajka na dużej prędkości przez 5 minut. Zatem stopniowo dodawaj cukier, ciągle ubijając. W małym dzbanku wymieszaj olej, mleko i wanilię. Do jajek z cukrem wlej mieszankę olejową i ubijaj jeszcze przez kilka sekund.
-
Następnie przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Delikatnie wymieszaj szpatułką aż do połączenia.
-
Wlej ciasto do przygotowanej formy i rozprowadź równą warstwą, delikatnie stukając w blat roboczy, aby wyrównać. Piecz przez 12 - 14 minut.
-
Posyp papier do pieczenia cukrem pudrem, a ciasto wyłóż na wierzch. Usuń papier użyty do wyłożenia formy i posyp ciasto pozostałą ilością cukru pudru. Zaczynając od krótszego końca, zwiń ciasto (używając arkusza do pieczenia pod spodem) w luźną kłodę. Przełóż na ruszt i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
-
W międzyczasie ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż utworzą się miękkie szczyty. Przykryj i wstaw do lodówki na około 15 minut.
-
Za pomocą obieraczki utwórz wiórki z białej czekolady Lindt EXCELLENCE White Vanilla i umieść je na talerzu.
-
Ostrożnie rozwiń ciasto. Posmaruj bitą śmietaną, pozostawiając na każdym końcu 6-centymetrową obwódkę. Ułóż mieszankę żurawiny na śmietanie i posyp ⅔ wiórków białej czekolady. Zaczynając od krótkiego końca, zwiń roladę. Jeśli chcesz, przytnij krawędzie.
-
Połóż szwem do dołu na płaskim talerzu do serwowania i oblej pozostałą bitą śmietaną i nożem stwórz wypukłości wyglądające jak kłoda drewna. Posyp pozostałą czekoladą i lukrowaną żurawiną. Podawaj od razu lub przykryj i trzymaj w lodówce do 2 dni.