0
Choinki brownie
Ok. 12 sztuk
200 g czekolady Lindt Excellence 70%
45-60 minut
Łatwe

Puszyste świąteczne ciasteczka brownie, udekorowane jak choinki.

Tarta:

  • 200 g czekolady Lindt Excellence 70%
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • szczypta soli

Krem:

  • 100 g czekolady Lindt Excellence 70%
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 całe jajka (średniej wielkości)
  • 3 żółtka jajek
  • 150 g cukru
  • złote i białe perełki cukrowe do przybrania
1

Przygotowanie brownie

Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C. Wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę do tarty (o średnicy ok. 24 cm). Czekoladę posiekaj i roztop z masłem oraz 50 g cukru w misce na gorącej łaźni wodnej. Oddziel białka jajek od żółtek. Zmieszaj żółtka z mąką oraz roztopioną czekoladą z masłem. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno. Podczas ubijania stopniowo dodawaj resztę (100 g) cukru. „Śniegową” pianę z jajek dodaj do masy czekoladowej. Ciasto przełóż do formy do tarty i piecz ok. 30 minut. Następnie pozostaw ciasto w formie aż do wystygnięcia.

2

Przygotowanie kremu

W międzyczasie czekoladę na krem posiekaj i roztop w misce na gorącej łaźni wodnej. Zestaw roztopioną czekoladę z łaźni wodnej, nieco ochłódź, dodaj masło i wymieszaj za pomocą miksera ręcznego. Jajka, żółtka i cukier ubij na ciepło na pianę w misce na gorącej łaźni wodnej, po czym zestaw z łaźni wodnej i ubij za pomocą maszynki miksującej na chłodny, gęsty pienisty krem. Wymieszaj krem ze stopniowo dodawaną masą czekoladowo-maślaną. Krem czekoladowy przełóż do torebki do wyciskania z płaskim wylotem.

3

Idealne wykończenie

Wystudzoną tartę wyjmij z formy i podziel na dwanaście porcji. Nałóż niewielką ilość kremu faliście na każdy kawałek ciasta, przybierz perełkami cukrowymi i w każdy kawałek wetknij grubą papierową słomkę lub drewniany szpikulec.

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.