0
Ciasteczka „Płatki śniegu”
Ok. 40-50 ciasteczek (w zależności od wielkości)
100 g czekolady Lindt Excellence 78%
45-60 minut
Łatwe

Delektuj się w pełni świąteczną atmosferą.

  • 100 g gorzkiej czekolady deserowej Lindt Excellence 78%
  • 125 g mąki
  • 2 łyżki stołowe kakao
  • 50 g obranych ze skórek, drobno zmielonych migdałów
  • 250 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • ok. 2 łyżki stołowe soku cytrynowego
1

Przygotowanie ciasta:

Zetrzyj czekoladę na drobno. Połącz ją z mąką, kakao, migdałami, 50g cukru pudru, szczyptą soli, masłem i żółtkiem a następnie wyrób szybko gładkie ciasto. Zawiń wyrobione ciasto w folię aluminiową i włóż do lodówki na około 1 godz. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na cienką warstwę (około 3 mm). Foremkami do ciastek wykrój kształty i ułóż je obok siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (jeśli nie masz foremek, użyj szklanki). Piecz ciasteczka ok. 10 minut w piekarniku. Następnie pozostaw do ostygnięcia na kratce do ciasta.

2

Przygotowanie lukru:

Resztę cukru pudru zmieszaj z sokiem cytrynowym, aż do uzyskania gęstego lukru. Napełnij lukrem papierowy rękaw do wyciskania, upieczone ciasteczka ozdób wedle uznania.

EXCELLENCE 78% CACAO 100g

EXCELLENCE 78% CACAO 100g

Wysoko procentowa receptura gwarantuje pełny i głęboki smak kakao, wzbogacony nutami ciemnego karmelu i delikatnym kwiatowym aromatem.