0
Ciastka w kształcie serca z galaretką z truskawek
10-12 porcji
Lindt Excellence 70%
45-60 minut
Średnie

Małe i delikatne ciastka – dla naszych, którzy są najbliżsi naszemu sercu.

  • 500 g dojrzałych truskawek
  • sok z 1 cytryny
  • 125 g cukru żelującego 3:1
  • 50 g masła
  • 200 g czekolady Lindt Excellence 70%
  • 4 jaja
  • 80 g cukru
  • 20 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g drobno zmielonych migdałów
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 g cukru pudru
1

Przygotowanie galaretki

Truskawki umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Pokrojone truskawki, sok z cytryny i 75 ml wody dodać do garnka, gotować na średnim ogniu przez 6–8 minut. Przepuścić przez drobne sito do garnka. Dodać cukier żelujący do wywaru, gotować przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Galaretkę schłodzić w lodówce.

2

Przygotowanie biszkoptu

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Połowę masła wraz z 30 g rozdrobnionej czekolady rozpuścić w misce w gorącej kąpieli wodnej. Oddzielić białka jajek od żółtek. Żółtka wraz z 20 g cukru ubijać przez 5 minut do uzyskania sztywnej, puszystej masy. Dolać masę z czekolady i masła. Białka z resztą cukru ubić na sztywną pianę. 1/3 z niej dodać do ciasta, mieszając. Dodać pozostałą pianę z białek oraz mąkę, kakao i migdały. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto cienko rozsmarować na papierze i piec przez ok. 15 minut. Następnie upieczony biszkopt przełożyć na posypaną mąką powierzchnię, delikatnie zdjąć papier do pieczenia. Biszkopt schłodzić.

3

Idealne wykończenie

Galaretkę z truskawek cienko rozprowadzić po schłodzonym biszkopcie. Biszkopt podzielić na 3 równe części i ułożyć je na sobie. Za pomocą foremki do ciastek wyciąć blisko siebie serca o wielkości ok. 4 cm i ułożyć je na kratce.
Przygotować polewę: zagotować śmietanę, dodać pozostałe masło oraz czekoladę, czekolada musi się rozpuścić. Zagotować cukier puder wraz z 50 ml wody. Stopniowo dodawać do masy czekoladowej i mieszać, następnie schłodzić. Gęstą masę czekoladową rozprowadzić łyżką na serduszkach i odstawić na 1 godzinę do lodówki.

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.