0
Ciasto cytrynowe z czekoladowym zajączkiem
1 ciasto (6 kawałków)
Lindt Excellence 70% Cacao
30-45 minut
Średnie

Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół wyjątkowym ciastem cytrynowym z niespodzianką!

  • 180g masła
  • 180g cukru trzcinowego
  • skórka cytrynowa (z dwóch cytryn)
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 180g mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cacao
  • 115g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 150g cukru trzcinowego brązowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka kakao w proszku
  • 110g mąki
  • 250g gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cacao, rozpuszczonej i ostudzonej
  • 40g gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cacao, połamanej na kawałki
  • foremka w kształcie zajączka
  • 80ml soku z cytryny
  • 80g cukru pudru

1

Przygotowanie

 

Aby przygotować środek z masy czekoladowej nagrzej piec do 175°C. Połącz masło z brązowym cukrem trzcinowym i mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj do masy jajka. Następnie przesiej mąkę i kakao i dosyp do masy. Po tym dolej rozpuszczoną gorzką czekoladę. Na koniec dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Masę rozprowadź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut – do momentu kiedy wierzch zastygnie a środek będzie cały czas miękki. Odstaw do ostygnięcia a potem wstaw na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wytnij z ciasta za pomocą foremek kształty zajączka – połącz je ustawiając jeden za drugim i odstaw do zamrażalnika do czasu przygotowania ciasta cytrynowego. 

Na ciasto cytrynowe połącz masło, cukier, skórkę cytrynową i sól – mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj jajka. Następnie przesiej mąkę i proszek do pieczenia i dosyp do masy. Kawałki czekolady wymieszaj z niewielką ilością mąki (dzięki mące czekolada nie opadnie na spód ciasta) i dodaj do masy.

Na koniec połącz czekoladowy środek z ciastem cytrynowym. W tym celu posmaruj 19cm formę do ciasta tłuszczem. Umieść w jej środku czekoladowe zajączki. Następnie wolną przestrzeń wypełnij delikatnie ciastem cytrynowym – uważając aby nie przesunąć czekoladowych zajączków. Wstaw do pieca na 180°C – piecz przez 30 minut.

Wymieszaj sok cytrynowy z cukrem pudrem aby powstał syrop cytrynowy. Nakłuj jeszcze ciepłe ciasto w kilku miejscach wykałaczką i wysmaruj ciasto syropem. Odstaw do ostygnięcia. Na koniec udekoruj ciasto kawałkami skórki cytrynowej.

Twoja wielkanocna niespodzianka jest już gotowa!

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.