0
Ciasto marchewkowe z białą czekoladą
8 – 10 porcji
Lindt Excellence White Vanilla
45-60 minut
Ambitne

Klasyczne ciasto marchewkowe z kremem - fantastyczny deser na Wielkanoc.

Ciasto marchewkowe:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 szklanki startej marchewki

Krem z serka i białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady Lindt Excellence White Vanilla
  • 250 g naturalnego serka kremowego w temperaturze pokojowej (np. Mascarpone lub Philadelphia)
  • 1/4 szklanki masła w temperaturze pokojowej
  • 125 g cukru pudru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 zajaczek Lindt Gold Bunny (100 g)
  • 1 opakowanie jajeczek Lindor (100 g)
1

Przygotowanie ciasta marchewkowego:

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Natłuść i wyłóż papierem trzy okrągłe (15 cm) formy do ciasta. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, sodą oczyszczoną, gałką muszkatołową, solą i goździkami do połączenia składników, następnie odłóż na bok.
W osobnej misce ubij jajka z cukrem, olejem i wanilią do ich połączenia.
Wymieszaj mokre składniki z suchymi tylko do ich połączenia. Dodaj marchewkę. Ciasto przełóż do przygotowanych foremek i wyrównaj wierzch.
Piecz przez 35–40 minut lub do czasu, gdy wykałaczka włożona do ciasta będzie czysta/sucha. Wystudź całkowicie na ręczniku papierowym, nie wyciągając z foremek.

2

Przygotowanie kremu:

Białą czekoladę Lindt Excellence drobno posiekaj. Umieść w naczyniu żaroodpornym postawionym na rondlu z gotującą się na małym ogniu wodą na 5 minut, aż czekolada się rozpuści i będzie można ją mieszać. Lekko przestudź.
Serek kremowy ubij mikserem na puch. Dodaj i ubijaj masło z białą czekoladą do połączenia, następnie dodaj cukier puder i miksuj do gładkości. Jeśli krem jest zbyt miękki, włóż go na 10–15 minut do lodówki.

3

Idealne wykończenie:

Umieść jedną trzecią kremu na środku każdego ciasta i rozprowadź. Ciasta ułożyć jedno na drugim, pozostawiając boczne ściany bez kremu.
Wierzch ciasta posyp kokosem. Na górze ciasta ustaw złotego zajączka Gold Bunny od Lindt oraz jajeczka Lindor. Przed podaniem schłodź w lodówce przez minimum 1 godzinę.

EXCELLENCE WHITE VANILLA 100g

EXCELLENCE WHITE VANILLA 100g

W