0
Ciasto marchewkowo-czekoladowe
6-8 porcji
LINDT Excellence 70% Cocoa
30-45 minut
Łatwe
  • 2 jajka
  • 210ml oleju z orzechów makadamia (lub roślinnego)
  • 80g czekolady gorzkiej Lindt Excellence 70% kakao
  • 180g cukru pudru
  • 245g mąki pszennej – przesianej
  • 5g sody oczyszczonej
  • szczypta soli morskiej
  • ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 60g rodzynek
  • 65g suszonych moreli – posiekanych
  • 200g startej marchewki
  • 60g orzechów makadamia – uprażonych
  • 70g orzechów włoskich
  • 120g czekolady gorzkiej Lindt Excellence 70% kakao w kawałach
  • 80g czekolady mlecznej Lindt Excellence Milk w kawałkach
  • 250g serka śmietankowego
  • ½ cytryny – sok i starta skórka
  • 6-7 pralinek Lindor 12,5g z białej czekolady – rozpuszczonych
  • mieszanka prażonych orzechów
  • okrągła forma do pieczenia
1

Ciasto

Nagrzej piekarnik do 180°C. Formę do ciasta wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia.
Nalej niewielką ilość oleju do rondelka i dodaj 80g czekolady gorzkiej Lindt Excellence 70% kakao. Podgrzewaj po woli aż czekolada się rozpuści.
Do powstałej masy czekoladowej dodaj jajka, cukier i pozostały olej. Następnie dodaj do masy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon – dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj owoce, marchewkę, orzechy oraz kawałki mlecznej i gorzkiej czekolady.
Przelej masę do formy na ciasto i piecz przez około 25-30 minut (sprawdź czy drewniany patyczek po wbiciu i wyjęciu z babeczki pozostaje suchy). Odłóż do ostygnięcia.

2

Krem

Mieszaj serek śmietankowy tak długo aż stanie się miękki i kremowy. Dodaj sok z cytryny i mieszaj aż masa stanie się lekka i puszysta. Na koniec dodaj rozpuszczone pralinki Lindor z białej czekolady i dobrze wymieszaj.

3

Dekoracja

Wyłóż na górę ostygniętego ciasta dużą ilość kremu. Na krem nałóż uprażone orzechy i oprósz cukrem pudrem.
Twoje  wielkanocne ciasto jest już gotowe – możesz się już nim podzielić z najbliższymi!

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.