0
Ciasto orzechowe
6-8 porcji
Czekolada mleczna z wysoką zawartością kakao Lindt Excellence 65%
45-60 minut
Łatwe

Puszyste ciasto orzechowe z formy keksowej z czekoladą mleczną Lindt Excellence 65%

  • 250 g mąki
  • 250 g zmielonych orzechów laskowych
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 250 g margaryny
  • 1 tabliczka czekolady Lindt Excellence 65%
1

Masło i cukier ubić robotem kuchennym na krem, a następnie stopniowo dodawać jajka. Mąkę zmieszać ze zmielonymi orzechami laskowymi i proszkiem do pieczenia, następnie na przemian z mlekiem dodawać do ubijającej się masy, aż do uzyskania konsystencji kremu. Posiekać czekoladę na małe kawałki i dodawać za pomocą łyżki do masy ciastowej. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec ok. 1 godziny i 10 minut w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju formy do ciasta. Stan wypieczenia ciasta najlepiej sprawdzić patyczkiem.

EXCELLENCE 65% CACAO 80g

EXCELLENCE 65% CACAO 80g

C