0
Crumble gruszkowo-czekoladowe
6 porcji
Czekolada mleczna z wysoką zawartością kakao Lindt Excellence 55% Cocoa
15-30 minut
Łatwe

Słodki deser, który najlepiej smakuje na ciepło. Spróbuj miękkie gruszki w połączeniu ze słodką czekoladą pod warstwą chrupiącej kruszonki.

  • 100 g czekolady mlecznej z wysoką zawartością kakao Lindt Excellence 55%
  • 4 gruszki
  • 120 g cukru pudru
  • 40 g mielonych migdałów
  • 40 g mielonych orzechów laskowych
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g miękkiego masła (temperatura pokojowa)
1

Przygotowanie crumble:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj palcami pokrojone na małe kawałki masło, cukier, mąkę oraz mielone migdały i orzechy aż do uzyskania ziarnistej masy (o sypkiej konsystencji). Wydrąż i obierz ze skórki gruszki, pokrój je w drobną kostkę. Połam czekoladę na małe kawałki. Włóż pokrojoną w kostkę gruszkę w oddzielne ramekiny do zapiekania, posyp czekoladą. Posyp gruszki kruszonką. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 - 20 minut, aż do momentu mocnego zarumienienia crumble. Aby uzyskać bardziej egzotyczne w smaku crumble, zamiast mielonych orzechów możesz użyć mielonego kokosa, a zamiast gruszek – ananasa lub mango, posypując je szczyptą cynamonu.

EXCELLENCE 55% COCOA 80g

EXCELLENCE 55% COCOA 80g

C