0
Czekoladowe bliny z kulką lodów jagodowych
4 porcje
LINDT Excellence 70% Cacao
45-60 minut
Ambitne

Doskonałe jako lekkie śniadanie przy porannym słońcu lub jako słodki deser na zakończenie dnia.

  • 400 g mrożonych jagód
  • 250 g jogurtu jagodowego
  • 50 g cukru pudru

 

 

 

 

  • 150 g gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% kakao
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
  • 150 g mąki
  • 1 łyżka stołowa kakao
  • 1 białko
  • szczypta soli
  • 30 g cukru

 

 

 

 

1

Zmiksować owoce

Zamrożone jagody, jogurt oraz cukier puder miksujemy razem za pomocą blendera. Powstałą masę lodową przekładamy do miski i odstawiamy na około pół godziny do zamrażalnika.

2

Połamać czekoladę

W między czasie kruszymy czekoladę na drobne kawałeczki. Jajka łączymy z mlekiem, proszkiem do pieczenia, mąką i kakao – mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy do niej powoli cukier. Po tym delikatnie dodajemy ubite białko oraz kawałki czekolady do masy kakaowej.

3

Usmażyć bliny

Rozgrzewamy dobrze patelnię, potem smarujemy ją słoniną lub masłem - cienką warstwą. Nakładamy ciasto i smażymy do zrumienienia po obu stronach.

 

Przed podaniem nakładamy na talerzyki po ok. 4-5 blinów i dajemy do nich po jednej kulce lodów jagodowych. Bliny posypujemy cukrem pudrem a lody dekorujemy paskami bazylii.

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.