0
Czekoladowe lody z niespodzianką
4 porcje
LINDT Excellence 70% Cacao
30-45 minut
Ambitne

To ciasto zaskoczy wszystkich!

  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki wody
  • 100 g rozpuszczonej czekolady gorzkiej Lindt Excellence 70% Cacao
  • 150 ml bitej śmietany

  • 1 jajka
  • 2 łyżeczki wody
  • 100 g rozpuszczonej czekolady mlecznej Excellence Extra Cremy
  • 150 ml bitej śmietany
  • 200 ml mleka
  • 50 g białego cukru
  • ziarenka wanilii z jednego strąka
  • 3 żółtka
  • 200 ml bitej śmietany
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g rozpuszczonej czekolady gorzkiej Lindt Excellence 70% Cacao
1

Krok 1

  • Ciemna warstwa: ubić jajka z dwiema łyżkami wody nad naczyniem z gorącą wodą
  • Dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać.
  • Wyjąć naczynie z gorącej kąpieli wodnej.
  • Ubić śmietanę i delikatnie zmieszać z masą, a następnie wlać do okrągłej miski lub formy o średnicy około 18 cm.
  • Wstawić na 30 min. do zamrażarki

 

 

2

Krok 2

  • W międzyczasie przygotować warstwę jasnobrązową: ubić jajka z 2 łyżkami wody w gorącej kąpieli wodnej.
  • Dodać rozpuszczoną czekoladę i odstawić. Ubić śmietankę i delikatnie zmieszać z masą. 
  • Wyjąć miskę/formę z zamrażarki, wylać na zamrożoną masę z ciemnej czekolady i rozprowadzić na powierzchni.
3

Krok 3

  • Warstwa biała: dodać do mleka cukier i wanilię, doprowadzić do wrzenia.
  • Na chwilę zdjąć z ognia i utrzeć z żółtkami, a następnie mieszać na średnim ogniu, aż zgęstnieje.
  • Schłodzić, ubić śmietanę i delikatnie zmieszać z masą.
  • Wyjąć miskę/formę z zamrażarki, rozprowadzić masę na warstwie jasnobrązowej.
  • Delikatnie nałożyć spód biszkoptowy na białą warstwę.
  • Wstawić do zamrażalnika na 4 godziny.

4

Krok 4

  • Wyjąć zamrożoną masę z miski/formy na talerz lub paterę.
  • Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, powoli dodając cukier.
  • Ubijać, aż masa stanie się gęsta i kremowa.
  • Udekorować ubitą pianą, którą należy opalić na brązowo przy pomocy palnika. Oblać roztopioną czekoladą.

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.