0
Czekoladowe mini bezy na Wielkanoc
6 porcji
Lindt Excellence 70%
30-45 minut
Łatwe

Gniazdka bezowe wypełnione nadzieniem o bogatym, czekoladowo-orzechowym smaku.

  • 250 ml śmietanki kremówki (min 30%)
  • 30 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 30 ml likieru orzechowego
  • 65 g drobno posiekanych prażonych orzechów laskowych
  • 200 g czekolady Lindt Excellence 70%
  • Jajka Lindor do udekorowania
  • 6 gniazdek bezowych kupionych w sklepie
  • 40 g drobno posiekanych prażonych orzechów laskowych
1

Przygotowanie nadzienia czekoladowo-orzechowego:

Cukier puder przesiej z kakao i odstaw na bok. Śmietankę lekko ubij. Dodaj mieszankę z kakao do pozostałych składników, następnie dodaj orzechy laskowe i likier. Przykryj i odstaw do lodówki do czasu użycia.

2

Przygotowanie czekoladowych dysków:

Drobno posiekaj 200 g czekolady Lindt Excellence 70% i umieść w żaroodpornej misce. Naczynie postaw na rondlu z gotującą się na małym ogniu wodą (miska nie może dotykać wody) i zostaw na 10 minut, aż czekolada się rozpuści lub będzie można ją łatwo mieszać.

3

Idealne wykończenie:

Aby podać deser, połóż dysk na talerzu, na wierzchu umieść gniazdko bezowe. Wypełnij gniazdko nadzieniem czekoladowo-orzechowym. Udekoruj prażonymi orzechami i jajeczkami Lindor.

EXCELLENCE 70% COCOA 100g

EXCELLENCE 70% COCOA 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.