0
Czekoladowy blok z reniferami
10 w zależności od wielkości porcji
LINDT Excellence 70%
15-30 minut
Łatwe

Rozgrzewający zapach egzotycznie przyprawionego karmelu i klasycznej ciemnej czekolady. Reniferowy blok sprawdzi się idealnie zarówno jako świąteczny poczęstunek jak i bożonarodzeniowy prezent "własnej roboty".

  • 55g masła
  • 30g brązowego cukru
  • 15g złotego syropu lub miodu
  • mała laska wanilii
  • 75g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • mieszanka przypraw (cynamon, kolendra, imbir)
  • 540g Lindt Excellence 70% Cocoa
  • trochę czekolady Lindt do wykonania oczu i poroża
  • trochę marcepanu lub lukru na słodki nos
1

Dokładnie połącz masło, brązowy cukier, złoty syrop i wanilię.
Dodaj do ciasta suche składniki i ugnieć. Całość włóż do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu     podziel na mniejsze  części. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm. Piecz kawałki w temperaturze  175°C aż się zarumienią ( 8-10 minut). Odstaw do schłodzenia.

2

Pokruszone ciastka wymieszaj z rozpuszczą czekoladą.
Gotową masę rozsmaruj równomiernie na tacy wyłożonej papierem do pieczenia.
Posyp kruszonymi ciastkami i odstaw, by zastygła.

3

Z masy wyciśnij także oczy, nos i poroże. Odstaw do zastygnięcia. Ułóż
renifery na powierzchni bloku i możesz serwować go gościom. 

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.