0
Francuskie czekoladowe ciasteczka sablés z płynnym nadzieniem
20 sztuk
Czekolada mleczna z wysoką zawartością kakao Lindt Excellence 55% oraz czekolada gorzka Lindt Excellence 70% Cocoa
45-60 minut
Ambitne

Francuskie, intensywne w smaku ciasteczka z czekoladowym nadzieniem.

  • 60 g Lindt Excellence 70% Cocoa
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 łyżka wody
  • 1 szczypta drobnej soli
  • 1 łyżka miodu
  • 60 g cukru pudru
  • 35 g mielonych migdałów
  • 35 g mielonych orzechów laskowych
  • 200 g mąki pszennej
  • 90 g czekolady mlecznej z wysoką zawartością kakao Lindt Excellence 55%
  • 60 ml śmietanki kremówki (min 30%)
1

Przygotowanie ciasta:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyjmij masło z lodówki, aby zmiękło. Pokrój czekoladę w kawałki, umieść je w miseczce i rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj miękkie masło z cukrem pudrem, migdałami, orzechami laskowymi, mąką i solą. Dodawaj stopniowo wodę i miód, aż do uzyskania jednolitej masy, którą następnie należy połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Umieść ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozprowadzić na grubość ok. 1 cm, a następnie odstaw do zimnego miejsca na ok. 1 godz. Wykrawaj ciasteczka za pomocą foremki. W środku ciasteczek wykrawaj mniejszą foremką środek tak, aby uzyskać kształt pierścienia. Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 10 min.

2

Przygotowanie ganaszu:

Do miseczki włóż czekoladę i śmietankę, rozpuść je w wodnej kąpieli, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej masy.

3

Idealne wykończenie:

Rozprowadź czekoladowy ganasz na powierzchni każdego, pełnego ciasteczka, a na środku umieść dodatkowo kroplę ganaszu wielkości orzecha laskowego. Przykryj ciasteczkiem z otworem. Przekładaj w podobny sposób resztę upieczonych krążków, tak, aby uzyskać ciasteczka z nadzieniem czekoladowym. Ciasteczka mogą mieć różny smak lub kształt: możesz dodać do ciasta przyprawy do piernika, zmieniać dowolnie kształty foremek lub użyć mlecznej lub białej czekolady do przygotowania ganaszu.

EXCELLENCE 70% COCOA 100g

EXCELLENCE 70% COCOA 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.
EXCELLENCE 55% COCOA 80g

EXCELLENCE 55% COCOA 80g

C