0
Gofry brownie
Ok. 3-4 sztuk
Czekolada mleczna z wysoką zawartością kakao Lindt Excellence 45%
15-30 minut
Średnie

Gofry brownie, podawane z lodami waniliowymi i malinami na ciepło oraz tabliczką czekolady mlecznej Lindt Excellence 45% dla smaku.

Gofry:

  • 50 g cukru białego
  • 50 g cukru brązowego (trzcinowego)
  • 3 jajka
  • 60 ml oleju słonecznikowego
  • szczypta soli
  • 300 g mąki orkiszowej (typu 630)
  • 40 g kakao do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 ml mleka
  • 1 tabliczka czekolady Lindt Excellence 45%
  • na każdego gofra jedna gałka lodów waniliowych

Maliny na ciepło:

  • 300 g mrożonych malin
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • W razie potrzeby dodać trochę skrobi rozpuszczonej w zimnej wodzie
1

Utrzeć jajka z cukrem na ciasto gofrowe do konsystencji kremu. Dodać szczyptę soli, następnie olej słonecznikowy i kontynuować mieszanie. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną zmieszać ze sobą i wymieszać ze stopniowo dodawanym mlekiem. Czekoladę Lindt Excellence 45% połamać na małe kawałki i odłożyć. Gofrownicę lekko posmarować tłuszczem i wlać ciasto gofrowe. W międzyczasie przygotować maliny. Maliny przełożyć do garnka i zagotować z cukrem. Jeśli nie dojdą do wystarczająco gęstej konsystencji, dodać odrobinę skrobi rozrobionej w zimnej wodzie. Kiedy gofry będą gotowe, podawać je z gałką lodów i malinami na ciepło oraz ozdobić kawałkiem czekolady.

EXCELLENCE 45% CACAO 80g

EXCELLENCE 45% CACAO 80g

C