0
Gwiazdki cynamonowe brownie
Ok. 20–25 sztuk
200 g czekolady Lindt Excellence 70%, 100 g czekolady Lindt Excellence Vanille
30-45 minut
Łatwe

Dwa w jednym – gwiazdki cynamonowe i ciasteczka brownie wreszcie zespolone w całość!

  • 200 g czekolady Lindt Excellence 70%
  • 175 g masła
  • 150 g cukru brązowego (trzcinowego)
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 50 g zmielonych i wyprażonych migdałów
  • 1 łyżka stołowa cynamonu
  • szczypta soli
  • 100 g białej czekolady Lindt Excellence Vanille
1

Przygotowanie brownie

Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C. Wyłóż papierem do pieczenia prostokątną blachę (wym. ok. 20 x 30 cm). Posiekaj na drobno gorzką czekoladę deserową i roztop z masłem i cukrem w misce na gorącej łaźni wodnej. Do płynnej masy czekoladowo-maślanej stopniowo dodawaj jajka. Następnie dodaj migdały, cynamon i szczyptę soli. Przełóż ciasto do formy i piecz w piekarniku ok. 35 minut. Upieczone ciasto brownie wystudź.

2

Przygotowanie polewy

W międzyczasie posiekaj drobno białą czekoladę przeznaczoną na polewę i roztop w misce na gorącej łaźni wodnej. Roztopioną czekoladę rozsmaruj cienko i równomiernie na wystudzonym cieście brownie, następnie pozostaw do stwardnienia. Z ciasta brownie wytnij za pomocą foremek gwiazdki wielkości ok. 3-4 cm. W czasie pracy foremki.

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.