0
Jodełki czekoladowe
Ok. 10-12 sztuk
150 g czekolady Lindt Excellence 70%
15-30 minut
Łatwe

Owe łatwe do wykonania jodełki są prawdziwe w każdym calu – a do tego jeszcze lepiej smakują.

  • 150 g czekolady Lindt Excellence 70%
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 75 g cukru
  • 100 g drobno zmielonych orzechów laskowych
  • 25 g mąki
  • 1 łyżka stołowa kakao
  • 20 g pistacji
  • 150 g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 tubka czerwonej czcionki dekoracyjnej z cukru
  • cukier puder do posypania
1

Przygotowanie:

Wytnij z papieru do pieczenia 10 do 12 kółek o średnicy ok. 16 cm. Natnij kółka od krawędzi do środka, zwiń papier na kształt stożka i zepnij spinaczem biurowym. Wstaw papierowe stożki szpicem w dół do małych filiżanek lub foremek.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Zetrzyj na drobno 50 g czekolady. Oddziel białka jajek od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubij do konsystencji sztywnego „śniegu” – jednocześnie powoli dosypuj cukier. Żółtka szybko roztrzep. Zmieszaj orzechy laskowe z mąką, kakao i startą czekoladą, po czym ostrożnie dodaj do piany z jajek. Wypełnij ciastem torebkę do wyciskania i napełnij nim papierowe stożki. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 20 minut. Następnie stożki odwróć i ustaw na kratce do ciasta, pozostawiając do wystygnięcia.

2

Dekorowanie:

Resztę czekolady posiekaj i w małej misce roztop na gorącej łaźni wodnej. Pistacje zmiel na drobno w robocie kuchennym. Zdejmij ostrożnie papier do pieczenia z wystudzonych stożków czekoladowo-biszkoptowych. Biszkopt powlecz dookoła płynną czekoladą za pomocą pędzla, następnie posyp równomiernie zmielonymi pistacjami.
Cukier puder zmieszaj z sokiem cytrynowym na gładką masę, po czym za pomocą łyżki ponakładaj po kropelce na każdy wierzchołek „drzewka”. Z czcionki dekoracyjnej z cukru nałóż niewielkie cętki na powstałe wcześniej „choinki”, pokryte na wierzchołkach śniegiem z lukru. Następnie posyp cukrem pudrem.

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.