0
Klasyczne Brownie
4 - 6 porcji
Lindt Excellence 70% Cocoa
15-30 minut
Łatwe

Każdy ma swój ulubiony przepis na Brownie – ten pochodzi z repertuaru Maîteres Chocolatiers Lindt. Najlepiej smakuje, gdy nie jest pieczone zbyt długo.

  • 75 g masła
  • 300 g czekolady gorzkiej Lindt Excellence 70% Cocoa połamanej na kawałki
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g pokruszonych orzechów włoskich
  • 120 g mąki
1

Przygotowanie brownie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj kwadratową formę do pieczenia 20x20 cm i wyłóż pergaminem. Rozpuść czekoladę i masło w rondlu na małym ogniu w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Mieszaj przez cały czas. Zdejmij z ognia i lekko przestudź. Ubij jajka, cukier, wanilię i sól. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszaj na jednolitą masę, ręcznie lub mikserem ustawionym na niskie obroty. Dodaj mąkę i orzechy, mieszaj do momentu połączenia składników. Wlej do przygotowanej formy i piecz przez ok. 20 min. Najlepiej smakuje, gdy nie jest pieczone zbyt długo.

EXCELLENCE 70% COCOA 100g

EXCELLENCE 70% COCOA 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.