0
Klasyczne Brownie
4 - 6 porcji
LINDT Excellence 70%
15-30 minut
Łatwe

Każdy ma swój ulubiony przepis na Brownie – ten pochodzi z repertuaru Maîteres Chocolatiers Lindt. Najlepiej smakują, gdy nie są pieczone zbyt długo.

  • 1/3 szkl. (75 g) masła
  • 300 g czekolady gorzkiej Lindt Excellence 70% Cacao połamanej na kawałk
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. (150 g) cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szkl. (150 g) pokruszonych orzechów włoskich
  • 1 szkl. (120 g) mąki
1

Rozgrzać piekarnik

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować kwadratową formę do pieczenia 20x20 cm i wyłożyć pergaminem.

 

 

2

Rozpuścić czekoladę

Rozpuścić czekoladę i masło w rondlu na małym ogniu w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (nastawionej na średnią moc, cykle po 15 sekund, mieszać po każdym cyklu). Mieszać przez cały czas. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.

 

 

3

Przygotować ciasto

Ubić jajka, cukier, wanilię i sól. Dodać rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać na jednolitą masę, ręcznie lub mikserem ustawionym na niskie obroty. Dodać mąkę i orzechy, mieszać do momentu połączenia składników. 

4

Pieczenie

Wlać do przygotowanej formy i piec przez około 20 min. Przechowywać w hermetycznie zamkniętym pojemniku.

 

 

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.