0
Korzenne „MUD CAKES” z marchewkami Lindt
LINDT Excellence 70% Cocoa
15-30 minut
Łatwe
  • 100g czekolady gorzkiej Lindt Excellence 70% kakao
  • 70g masła
  • 125ml mleka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych przypraw korzennych
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 85g brązowego cukru
  • 100g mąki, przesianej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g czekolady gorzkiej Lindt Excellence 70% kakao, posiekanej na kawałki
  • ziarenka kakao
  • czekoladowe marchewki Lindt 13,5g
  • ulubiona czekolada Lindt – posiekana na małe kawałki
  • 6 szt. żaroodpornych słoiczków/kubków
1

Przygotowanie

Nagrzej piec do 175°C. Rozpuść w rondelku czekoladę (100g), następnie dodaj masło, mleko, przyprawy oraz sól i starannie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
Wymieszaj trzepaczką  jajko i brązowy cukier, aż do pełnego rozpuszczenia cukru. Dodaj do ostygniętej masy czekoladowej. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj posiekaną na kawałki gorzką czekoladę.
Rozlej masę czekoladową do nasmarowanych tłuszczem żaroodpornych słoiczków i piecz przez około 15 minut (sprawdź czy drewniany patyczek po wbiciu i wyjęciu z ciasta pozostaje suchy). Po wyjęciu z pieca udekoruj ciastka ziarnkami kakao i kawałkami czekolady – na koniec wbij do każdego czekoladową marchewkę Lindt.
Twoje wielkanocne smakołyki są już gotowe!

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.