0
Kruszonka czekoladowo-piernikowa z kompotem z suszonych owoców
4 porcje
100 g czekolady Lindt Excellence 70%
45-60 minut
Łatwe

Wyśmienita kruszonka wprawi wszystkich w nastrój zaiste bożonarodzeniowy. Susz z moreli, jabłek, gruszek, śliwek i żurawiny, w połączeniu z rozpływającą się w ustach czekoladą oraz soczystym piernikiem to rozkosz dla podniebienia każdego znawcy słodkości!

  • 100 g zmieszanych suszonych owoców (moreli, śliwek, gruszek, jabłek itp.)
  • 150 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżki stołowe rumu
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1 do 2 łyżeczek skrobi spożywczej zmieszanej z odrobiną zimnej wody
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 20 g czekoladowego budyniu w proszku
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g czekolady Lindt Excellence 70%
  • 125 g serka mascarpone
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka kakao
  • 50 g miękkiego masła
1

Przygotowanie kompotu

Na kompot pokrój suszone owoce w małe kostki, po czym wraz z sokiem jabłkowym i rumem przełóż do garnka i przez 5 minut lekko podgotowuj. Zmieszaj owoce suszone z żurawiną. Zagęść lekko kompot skrobią, po czym nieco schłodź i przełóż do 4 pucharków żaroodpornych.

2

Przygotowanie kremu

W międzyczasie wymieszaj w garnku na gładką masę mleko z połową ilości przyprawy do piernika, budyniem w proszku i połową ilości cukru pudru, następnie podgrzej masę na palniku, nieustannie mieszając, tak długo aż uzyska ona konsystencję kremu przypominającego budyń. Otrzymany „budyń” przelej do miski. Czekoladę drobno posiekaj i wymieszaj z gorącym kremem budyniowym. Krem budyniowy wystudź, dodaj serek mascarpone, po czym porozdzielaj do pucharków wypełnionych kompotem.

3

Przygotowanie posypki

Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Resztę przyprawy do piernika zagnieć z resztą cukru pudru, mąką, kakao i masłem, tworząc posypkę i rozsyp ją równomiernie na krem czekoladowy. Piecz w piekarniku przez około 15 do 20 minut.

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.