0
Marchewkowe babeczki Lindt
12 babeczek
30-45 minut
Łatwe
  • 350g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 170g masła – rozpuszczonego i schłodzonego
  • 200g brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 100g naturalnego jogurtu
  • 3 średnie marchewki – drobno starte
  • 3 kostki posiekanej mlecznej czekolady Lindt
  • 250g serka śmietankowego
  • sok z połówki cytryny
  • 6 pralinek Lindor 12,5g z białej czekolady – rozpuszczonych
  • 60g uprażonych wiórków kokosowych
  • 12 mini zajączków Gold Bunny 10g
  • 12 papierowych foremek do pieczenia
1

Babeczki

Nagrzej piekarnik do 185°C. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon i odłóż na bok. W drugiej misce wymieszaj rozpuszczone masło, brązowy cukier, jajko i jogurt. Dołóż startą marchewkę. Stopniowo dodawaj do masy składniki z pierwszej miski. Na koniec dodaj kawałki mlecznej czekolady i dobrze wymieszaj.
Przełóż masę do papierowych foremek i piecz przez około 25 minut (sprawdź czy drewniany patyczek po wbiciu i wyjęciu z babeczki pozostaje suchy). Odłóż do ostygnięcia.

2

Krem

Mieszaj serek śmietankowy tak długo aż stanie się miękki i kremowy. Dodaj sok z cytryny i mieszaj aż masa stanie się lekka i puszysta. Na koniec dodaj rozpuszczone pralinki Lindor z białej czekolady i dobrze wymieszaj.

3

Dekoracja

Wyłóż na górę ostygniętych babeczek dużą ilość kremu. Na krem nałóż uprażone wiórki kokosowe. Na koniec przystrój babeczki czekoladowymi złotymi zajączkami Lindt.
Twoje wielkanocne babeczki są już gotowe!

EXCELLENCE MILK 100g

EXCELLENCE MILK 100g

Ta czekolada pozwala odkryć prawdziwy mleczny smak: wyjątkowo delikatne połączenie smaku kakao i mleka.