0
Mrożone babeczki z czekoladą Lindt Excellence
8 porcji
Lindt Excellence 70% Cocoa
30-45 minut
Średnie

Babeczki z mascarpone na zimno w wybornym połączeniu z rozpływającą się w ustach czekoladą Lindt Excellence i słodkim posmakiem amaretto.

  • 100 g Lindt Excellence 70% Cocoa
  • 50 g ciasteczek typu amaretti
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 175 g cukru
  • 200 ml śmietanki (min 30%)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka espresso
  • 2 listki żelatyny
  • 2 – 3 łyżki amaretto
  • 250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
  • kakao do dekoracji
1

Przygotowanie babeczek:

Połowę czekolady zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, pokrusz ciasteczka. 2 całe jajka i 2 żółtka, 75 g cukru umieść w misce i ubijaj mikserem przez ok. 5 min aż do uzyskania gęstej piany. Śmietankę ubij na sztywno, delikatnie połącz z kakao, espresso, startą czekoladą, pokruszonymi ciasteczkami oraz pianą z jajek. Przełóż masę do ok. 8 silikonowych foremek na babeczki i wstaw na min. sześć godzin do zamrażalnika.

2

Przygotowanie kremu:

Wymocz żelatynę przez 5 min w zimnej wodzie. Rozdziel żółtka od białek w pozostałych jajkach (2 szt.). Ubij białka ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany. W trakcie ubijania stopniowo dodawaj 50 g cukru. Utrzyj żółtka z amaretto i pozostałymi 50 g cukru w misce w kąpieli wodnej na puszystą masę. Odciśnij żelatynę i następnie rozpuść ją w ciepłej masie z żółtek. Wyjmij miskę z kąpieli, dodaj mascarpone i wymieszaj wszystko aż do usunięcia grudek i uzyskania aksamitnej masy. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Napełnij kremem rękaw cukierniczy z otworem o średniej wielkości.

3

Idealne wykończenie:

Posiekaj pozostałą czekoladę i rozpuść ją w małej miseczce w kąpieli wodnej. Wyjmij zmrożone czekoladowe babeczki z zamrażalnika, następnie wyjmij je z foremek i zanurz od spodu w rozpuszczonej czekoladzie na głębokość ok. 1 cm. Ozdób babeczki kremem z mascarpone z rękawa i oprósz kakao przed podaniem.

EXCELLENCE 70% COCOA 100g

EXCELLENCE 70% COCOA 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.