0
Mus czekoladowy
6-8 porcji
LINDT Excellence 70% Cacao
15-30 minut
Ambitne

Jeśli lubisz zaskakiwać innych, z pewnością włączysz ten przepis do swego kuchennego repertuaru.

  • 2 tabliczki pokruszonej czekolady gorzkiej Lindt Excellence 70% Cacao
  • 1 tabliczka pokruszonej czekolady mlecznej Lindt Excellence Extra Creamy
  • 3 jajka
  • 1 i 1/4 szkl. (300 ml) tłustej śmietany
  • 1/2 szkl. (100 ml) mleka
  • 1 łyżeczka cukru
1

Pokruszyć czekoladę, włożyć ją do miski i dodać mleka. Rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej (masa nie może się zagotować). Ubić żółtka na puch, wyjąć miskę z gorącej kąpieli wodnej i zmieszać z ubitymi żółtkami.

2

Ubić białka z cukrem na sztywno, do kremowej konsystencji; pianę wlać do mieszanki czekoladowej i dobrze wymieszać. Ubijać śmietankę do gęstej, kremowej konsystencji; połączyć z mieszanką czekoladową (zostawić nieco do przybrania).

3

Wlać mus do miseczki i przykryć folią przezroczystą. Przetrzymać przez noc w temperaturze 1-5°C.PrZ

4

Przy pomocy dwóch łyżeczek do herbaty uformować kulki z musu czekoladowego (można użyć łyżki do lodów). Ułożyć na talerzykach deserowych. Przybrać bitą śmietaną i owocami.

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.