0
Mus mleczno czekoladowy na sałatce z cytrusów z dodatkiem orzechów
6-8 porcji
LINDT Excellence Extra Creamy Milk
15-30 minut
Średnie

Rozkosznie lekki mus z mleczno- czekoladowej pianki pełen świeżych cytrusów i orzechów laskowych. Prawdziwa przyjemność!

  • 175 g czekolady LINDT Excellence Extra Creamy Milk
  • 100 ml mleka
  • 200 g śmietany
  • 2 limonki, skórka i miąższ
  • 2 pomarańcze
  • 2 grejpfruty
  • 1 łyżka miodu
  • Ok. 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • Wiórki mlecznej czekolady
1

Delikatny mus uzyskamy przy pomocy syfonu, który napowietrza konsystencję masy.
Jeśli nie posiadasz syfonu, możesz przygotować mus metodą tradycyjną. Będzie on jednak miał mniej delikatną konsystencję.

2

Aby otrzymać mus należy delikatnie stopić czekoladę.

3

Dodać do czekolady lekko ciepłe mleko (mieszanie w zimnym mleku może spowodować powstanie czekoladowych grudek)

4

Wymieszać dokładnie krem ze śmietaną i przełożyć do pół litrowego syfonu.

5

Wypełnione naczynie dokładnie wstrząsnąć. Następnie chłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.

6

Jeśli nie używasz syfonu, przykryj krem folią, aby zapobiec  tworzeniu się skorupki i odstaw do zamrażarki na około 2 -3 godziny. Wygładź powierzchnię.

7

Aby otrzymać cytrusową sałatkę zetrzyj skórkę  z limonek i odłóż na bok.

8

Miąższ ze wszystkich owoców wymieszaj wraz z miodem i odrobiną skórki z limonek.

9

Podaj sałatkę w dolnej części szklanego naczynia.

10

Wstrząśnij syfon i podziel równo piankowy mus na każdej z sałatek.

11

Posyp całość czekoladowymi wiórkami i orzechami laskowymi z odrobiną skórki z limonki.

EXCELLENCE MILK 100g

EXCELLENCE MILK 100g

Ta czekolada pozwala odkryć prawdziwy mleczny smak: wyjątkowo delikatne połączenie smaku kakao i mleka.