0
Mus mleczno czekoladowy na sałatce z cytrusów z dodatkiem orzechów
6-8 porcji
LINDT Excellence Extra Creamy Milk
15-30 minut
Średnie

Rozkosznie lekki mus z mleczno- czekoladowej pianki pełen świeżych cytrusów i orzechów laskowych. Prawdziwa przyjemność!

  • 175 g czekolady LINDT Excellence Extra Creamy Milk
  • 100 ml mleka
  • 200 g śmietany
  • 2 limonki, skórka i miąższ
  • 2 pomarańcze
  • 2 grejpfruty
  • 1 łyżka miodu
  • Ok. 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • Wiórki mlecznej czekolady
1

Przygotowanie musu

Delikatny mus uzyskamy przy pomocy syfonu, który napowietrza konsystencję masy. Jeśli nie posiadasz syfonu, możesz przygotować mus metodą tradycyjną. Będzie on jednak miał mniej delikatną konsystencję.

Aby otrzymać mus, należy delikatnie stopić czekoladę. Dodać do czekolady lekko ciepłe mleko (mieszanie w zimnym mleku może spowodować powstanie czekoladowych grudek). Wymieszać dokładnie krem ze śmietaną i przełożyć do pół litrowego syfonu.

Wypełnione naczynie dokładnie wstrząsnąć. Następnie chłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.

Jeśli nie używasz syfonu, przykryj krem folią, aby zapobiec tworzeniu się skorupki i odstaw do zamrażarki na około 2 -3 godziny. Wygładź powierzchnię.

2

Przygotowanie sałatki

Aby otrzymać cytrusową sałatkę, zetrzyj skórkę z limonek i odłóż na bok. Miąższ ze wszystkich owoców wymieszaj wraz z miodem i odrobiną skórki z limonek.

3

Idealne wykończenie

Podaj sałatkę w dolnej części szklanego naczynia.

Wstrząśnij syfon i podziel równo piankowy mus na każdej z sałatek.

Posyp całość czekoladowymi wiórkami i orzechami laskowymi z odrobiną skórki z limonki.

EXCELLENCE MILK 100g

EXCELLENCE MILK 100g

Ta czekolada pozwala odkryć prawdziwy mleczny smak: wyjątkowo delikatne połączenie smaku kakao i mleka.