0
Mus mleczno czekoladowy na sałatce z cytrusów z dodatkiem orzechów
6 - 8 porcji
Lindt Excellence Milk (Extra Creamy)
15-30 minut
Średnie
  • 175 g czekolady Lindt Excellence Milk (Extra Creamy)
  • 100 ml mleka
  • 200 g śmietany
  • 2 limonki, skórka i miąższ
  • 2 pomarańcze
  • 2 grejpfruty
  • 1 łyżka miodu
  • Ok. 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • Wiórki mlecznej czekolady Lindt Excellence Milk
1

Przygotowanie musu:

Delikatny mus można uzyskać przy pomocy syfonu, który napowietrza konsystencję masy. Jeśli nie posiadasz syfonu, możesz przygotować mus metodą tradycyjną, za pomocą miksera. Aby otrzymać mus, delikatnie stop czekoladę. Następnie dodaj do czekolady lekko ciepłe mleko (mieszanie w zimnym mleku może spowodować powstanie czekoladowych grudek). Wymieszaj dokładnie krem ze śmietaną i przełóż do półlitrowego syfonu. Wypełnione naczynie dokładnie wstrząśnij. Następnie chłódź w lodówce przez 2 – 3 godziny.

2

Przygotowanie sałatki:

Zetrzyj skórkę z limonek i odłóż na bok. Miąższ ze wszystkich owoców wymieszaj wraz z miodem i odrobiną skórki z limonek.

3

Idealne wykończenie:

Sałatkę podaj w szklance. W dolnej części szklanki zamieść sałatkę (podziel na 6-8 porcji). Następnie dołóż mus na każdej z sałatek. Posyp całość czekoladowymi wiórkami i orzechami laskowymi z odrobiną skórki z limonki.

EXCELLENCE EXTRA CREAMY 100g

EXCELLENCE EXTRA CREAMY 100g

Ta czekolada pozwala odkryć prawdziwy mleczny smak: wyjątkowo delikatne połączenie smaku kakao i mleka.