0
Mus z mlecznej czekolady z dodatkiem mango i szczyptą chilli
4 porcje
Lindt Excellence Milk (Extra Creamy)
15-30 minut
Łatwe

Jedwabiście gładki mus z charakterystyczną nutą mlecznej czekolady Lindt Excellence, zrównoważony słodkim mango z egzotyczną szczyptą chilli.

  • 125 ml mleka
  • 125 ml śmietany
  • 25 g cukru trzcinowego
  • 50 g żółtek jaj (dwa średnie jaja)
  • Szczypta soli
  • 2 owoce mango
  • Szczypta suszonych płatków chilli
  • Wiórki mlecznej czekolady
1

Przygotowanie musu:

Przygotuj mus dzień przed podaniem. Aby uzyskać krem angielski połącz w rondelku mleko, śmietanę, sól i połowę porcji cukru. Doprowadź do wrzenia. Ubij delikatnie żółtka i dodaj resztę cukru. Do gotującej, kremowej mieszanki z mlekiem i śmietaną dodaj żółtka jaj mieszając trzepaczką. Podgrzewaj delikatnie, aż konsystencja stanie się bardziej gęsta (przy użyciu termometru sprawdź temperaturę, powinna wynosić 82°C). Przelej krem z rondelka do miski. Odmierz 250 g kremu angielskiego i umieść w czystym naczyniu. Dodaj posiekaną czekoladę i przy użyciu blendera połącz w jedwabiście gładką masę. Przygotuj kilka foremek z papieru do pieczenia i podziel krem. Pozostaw naczynie z kremem na noc w lodówce (dla lepszego efektu umieść w zamrażarce).

2

Idealne wykończenie:

Na koniec usuń foremki i umieść mus na talerzu. Udekoruj deser cienkimi plastrami świeżego mango i posyp płatkami chilli i wiórkami czekolady.

EXCELLENCE EXTRA CREAMY 100g

EXCELLENCE EXTRA CREAMY 100g

Ta czekolada pozwala odkryć prawdziwy mleczny smak: wyjątkowo delikatne połączenie smaku kakao i mleka.