0
Pomarańczowo – czekoladowy sernik
8-10 porcji
Lindt Excellence Orange Intense
30-45 minut
Ambitne

Wyjątkowo kremowy sernik z czekoladą Lindt Excellence przygotowany na parze.

  • 250 g zmiksowanych wafli waniliowych (np. andrutów)
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 575 g białego sera
  • 60 g kwaśnej śmietany
  • 200 g czekolady Lindt Excellence Orange Intense pokruszonej na kawałki
  • 130 g cukru
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 4 jajka
1

Przygotowanie spodu:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 120°C. Nasmaruj tłuszczem tortownicę o średnicy 25 cm. Zmiksuj wafle waniliowe i dodaj rozpuszczone masło tak, aby mieszanka dobrze się związała. Rozsmaruj mieszankę na dnie tortownicy i wygładź łyżką. Spód tortownicy owij folią aluminiową. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej – dzięki temu woda nie przedostanie się do środka.

2

Przygotowanie masy serowej:

Ubij ser mikserem do gładkiej masy. Następnie dodaj śmietanę oraz cukier. Zmiksuj dokładnie. Do rondla wlej sok pomarańczowy i doprowadź do wrzenia. Dodaj kawałki czekolady, potem zdejmij z ognia i mieszaj, aż się rozpuści. Wlej mieszankę do sera i dobrze wymieszaj. Starannie mieszając, dodawaj jajka.

3

Idealne wykończenie:

Włóż mieszankę serową do przygotowanej tortownicy i wstaw ją do miski żaroodpornej, wystarczająco głębokiej, aby wypełnić ją wodą na wysokość 2,5 cm. Włóż ciasto do piekarnika i wlej gorącą wodę do miski. Piecz przez ok. 45 minut. Ciasto jest gotowe, gdy zastyga na brzegach, środek powinien pozostać bardziej miękki. Ostudź w tortownicy.

EXCELLENCE ORANGE INTENSE 100g

EXCELLENCE ORANGE INTENSE 100g

Połączenie gorzkiej czekolady z soczystym smakiem pomarańczy wzbogaconym płatkami migdałów i delikatnym aromatem wanilii.