0
Tarta czekoladowa Zürcher
6-8 porcji
LINDT Excellence 70% Cacao
30-45 minut
Średnie

Tarta z Zurichu to hołd kulinarny dla największego miasta w Szwajcarii.

  • 1 i 2/3 szkl. (200 g) mąki
  • 9 łyżek (135 g) masła
  • 2/3 szkl. (70 g) cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kakao
  • 1-2 łyżki zimnej wody lub mleka
  • 300 g Lindt Excellence 70% Cacao pokruszonej na kawałki
  • 3/4 szkl. + 2 łyżki (200 g) masła
  • 3 jajka, lekko ubite
  • 4 żółtka
  • 1/4 szkl. (50 g) cukru
1

Przygotowanie spodu

  • Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przy pomocy miksera lub robota zmieszać masło i cukier, ubijając je na krem. Dodać żółtka i ekstrakt z wanilii. Połączyć mąkę i kakao w oddzielnej misce, a następnie dodać do mieszanki. Jeśli to konieczne, dodać zimnej wody lub mleka, aby związać ciasto.
  • Włożyć masę do lodówki na co najmniej godzinę. Rozwałkować (3 mm) i umieścić w natłuszczonej formie (do 1⁄2 wysokości). Jeśli używasz foremki do tarty, włóż ciasto tak, aby sięgnęło powyżej krawędzi formy i dociśnij wałkiem do brzegów. Nakłuj dno ciasta widelcem i upiecz bez nadzienia (foremka 20 cm).
  • Aby upiec ciasto bez nadzienia, nałóż na nie pergamin i wypełnij foremkę surowym ryżem lub fasolą. Dzięki temu boki nie zapadną się, a tarta zachowa kształt. Unikniesz także niedopieczenia ciasta na dnie. Piecz przez 10-15 min. Wyjmij ryż/ fasolę i piecz dalej przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika, odstaw, napełnij nadzieniem.

 

Ryż/ fasolę można ponownie wykorzystać do pieczenia, nie nadają się już jednak do spożycia.

2

Przygotowanie nadzienia

  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i odstaw. W oddzielnym naczyniu ubijaj jajka, żółtka i cukier do chwili podwojenia ich objętości. Rozpuścić masło.
  • Dodaj czekoladę do masy i wymieszaj starannie. Dodaj rozpuszczone masło, stopniowo dolewając je po ściance naczynia. Wylej masę na upieczony spód i rozprowadź łyżką równomiernie po powierzchni.
  • Piecz w temperaturze 80°C przez 35-40 minut. Po upieczeniu pozwól by ciasto wystygło, bez wyjmowania z piekarnika. Podawaj w temperaturze pokojowej.

 

 

 

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.