0
Tort czekoladowy
8 - 10 porcji
Lindt Excellence 70% Cocoa
45-60 minut
Średnie

Bardzo czekoladowy tort – to znakomity deser na wyjątkowe okazje.

  • 580 g czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa pokruszonej na kawałki
  • 460 g masła (temperatura pokojowa)
  • 90 g cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 6 jajek – żółtko i białko oddzielnie
  • 180 g cukru
  • 130 g przesianej mąki
  • 35 g kakao
  • 6 łyżek soku pomarańczowego lub likieru (likier kawowy, rum lub brandy)
1

Przygotowanie ciasta czekoladowego:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozpuść 130 g czekolady w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i odstaw. Rozetrzyj 120 g masła, 40 g cukru pudru i sól. Do masy dodaj 6 żółtek pojedynczo. Dodaj rozpuszczoną czekoladę. Ubij 6 białek, dodając stopniowo cukier, aby uzyskać sztywną masę. Rozprowadź 1⁄3 piany z białek w mieszance czekoladowej. Pozostałe białka zmieszaj z mąką. Wlej ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem tortownicy (23 cm) i piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Czas pieczenia jest krótszy, jeśli używasz dwóch tortownic (20 cm). Sprawdź po 30 minutach. Ciasto jest gotowe, jeśli wykałaczka włożona w środek pozostaje sucha po wyjęciu.

2

Przygotowanie polewy czekoladowej:

Rozpuść 450 g czekolady w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Odstaw, aby ostudzić ją do temperatury pokojowej. Wymieszaj kakao z likierem lub sokiem, tak by uzyskana masa była jednolita po czym odstaw. Utrzyj 50 g cukru pudru z 340 g masła na lekką masę, dodaj rozpuszczoną czekoladę i ucieraj do gładkości. Dodaj masę kakaową i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

3

Idealne wykończenie:

Odwróć poszczególne warstwy ciasta do góry dnem, aby ich powierzchnia była gładka (lub przetnij pojedynczy placek na pół). Wyrównaj dno nożem, jeśli to konieczne. Wylej polewę na dolną część. Nałóż drugą warstwę ciasta. Rozprowadź polewę z wierzchu i po bokach tortu.

EXCELLENCE 70% COCOA 100g

EXCELLENCE 70% COCOA 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.