0
Tort czekoladowy
8-10 porcji
LINDT Excellence 70%
45-60 minut
Średnie

To znakomity tort na urodziny.

  • 130 g czekolady Lindt Excellence 70% Cacao pokruszonej na kawałki
  • 1 szkl. + 1/2 łyżki stołowej (120 g) masła zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1/3 szkl. (40 g) cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 6 jajek – żółtko i białko oddzielnie
  • 3/4 szkl. + 2 łyżki (180 g) cukru
  • 3/4 szkl. + 2 łyżki (130 g) przesianej mąki
  • 450 g Lindt Excellence 70% Cacao pokruszonej na kawałki
  • 35 g kakao
  • 6 łyżek soku pomarańczowego lub likieru (likier kawowy, rum lub brandy)
  • 50 g cukru pudru
  • 340 g masła zmiękczonego do temperatury pokojowej
1

Ciasto czekoladowe

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i odstaw.
  • Rozetrzyj masło, cukier puder i sól. Do mieszanki dodawaj żółtka po jednym. Dodaj rozpuszczoną czekoladę.
  • Ubij białka, dodając stopniowo cukier, aby uzyskać sztywną masę. Rozprowadź 1⁄3 piany z białek w mieszance czekoladowej. Pozostałe białka zmieszaj z mąką.
  • Wlej ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem tortownicy (23 cm) i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180°C. Czas pieczenia jest krótszy, jeśli używasz dwóch tortownic (20 cm). Sprawdź po 30 minutach. Ciasto jest gotowe, jeśli wykałaczka włożona w środek pozostaje sucha po wyjęciu.

 

 

2

Polewa czekoladowa

  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Odstaw, aby ostudzić ją do temperatury pokojowej. Wymieszaj kakao z likierem lub sokiem, tak by uzyskana masa była jednolita i odstaw.
  • Utrzyj cukier puder z masłem na lekką masę, dodaj rozpuszczoną czekoladę i ucieraj do gładkości. Dodaj masę kakaową i ucieraj do gładkości.

 

 

 

3

Łączenie

  • Odwróć poszczególne warstwy ciasta do góry dnem, aby ich powierzchnia była gładka (lub przetnij pojedynczy placek na pół). Wyrównaj dno nożem, jeśli to konieczne. Wylej polewę na dolną część. Nałóż drugą warstwę.
  • Rozprowadź polewę z wierzchu i po bokach tortu.

 

 

 

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.