0
Tort naleśnikowy z czekoladą Lindt Excellence
8-10 porcji
Czekolada mleczna z wysoką zawartością kakao Lindt Excellence 55%
30-45 minut
Średnie

Wyjątkowo słodki tort z naleśników i delikatnego kremu czekoladowego.

  • 250 g mąki
  • 75 g cukru brązowego
  • 70 g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 90 g czekolady Lindt 70% Cocoa
  • 500 ml mleka
  • 180 g czekolady mlecznej z wysoką zawartością kakao Lindt Excellence 55%
  • 310 ml śmietanki kremówki (min 30%)
1

Przygotowanie naleśników:

Roztop masło. Wymieszaj w misce mąkę, cukier, kakao w proszku i jaja. Połowę mleka wlewaj stopniowo, aż do uzyskania jednolitego ciasta bez grudek. Dodaj ostudzone, roztopione masło i wymieszaj. Wlej do garnka drugą połowę mleka i dodaj kawałki czekolady (90 g czekolady Lindt Excellence 70%), rozpuść na wolnym ogniu. Wlej rozpuszczoną czekoladę do przygotowanej wcześniej masy i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wystudź i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Usmaż naleśniki na lekko posmarowanej masłem patelni o średnicy 20 cm, a następnie je ostudź.

2

Przygotowanie kremu:

Umieść śmietankę, trzepaczkę i miskę w zamrażalniku na 10 minut. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia i ostudź. Ubij schłodzoną śmietankę na sztywno. Następnie stopniowo dodawaj do niej rozpuszczoną czekoladę (180 g Lindt Excellence 55%), lekko mieszając.

3

Idealne wykończenie:

Połóż naleśnik na talerz, rozprowadź na nim stołową łyżkę kremu i przełóż kolejnym naleśnikiem. Powtarzaj aż do wykorzystania wszystkich naleśników. Udekoruj świeżymi owocami.

EXCELLENCE 55% COCOA 80g

EXCELLENCE 55% COCOA 80g

C