0
Tort wielkanocny z czekoladą Lindt
8 – 10 porcji Tortu Lindt Gold Bunny
Lindt Gold Bunny i jajka Lindor
45-60 minut
Średnie

W Święta Wielkanocne przygotuj tort ozdobiony złotym zajączkiem od Lindt i jajkami czekoladowymi Lindor.

  • 3 jajka
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 150 g cukru
  • 140 g mąki krupczatki + mąka do oprószenia formy
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej lub masło do posmarowania formy
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 33%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Lindt Gold Bunny i jajka Lindor
1

Przygotowanie biszkoptu:

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z połową cukru na sztywną pianę. Żółtka utrzyj na pianę z wodą i resztą cukru. Pianę z białek połącz z utartymi żółtkami. Następnie dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, po czym delikatnie wyrób ciasto.
Piekarnik nagrzej do 170°C. Tortownicę wysmaruj olejem lub masłem i oprósz mąką. Wyrobione gładkie ciasto wylej do formy. Piecz około 40 minut. Sprawdź, czy ciasto jest upieczone, wbijając do środka patyczek. Jeżeli patyczek po wyciągnięciu jest suchy, oznacza to, że ciasto jest upieczone.
Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika i pozostaw na 10 minut do wystygnięcia. Następnie delikatnie wyłóż z formy i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

2

Przygotowanie kremu:

Z serka mascarpone, śmietany kremówki i cukru pudru ubij krem. Odstaw do lodówki do stężenia.

3

Idealne wykończenie:

Wychłodzone ciasto przetnij w poprzek. Posmaruj częścią kremu. Delikatnie przykryj drugą połową ciasta i posmaruj tort resztą kremu. Gotowy tort ozdób czekoladowymi zajączkami Gold Bunny od Lindt i jajkami Lindor.

GOLD BUNNY MILK 100g

GOLD BUNNY MILK 100g

Zajączek z mlecznej czekolady.