0
Trufle czekoladowe
50 - 60 trufli
Lindt Excellence Milk
15-30 minut
Łatwe

Małe, luksusowe przysmaki z masy zwanej ganache, będącej połączeniem czekolady i śmietany. Stwórz własną truflę i zaskocz przyjaciół!

  • 180 ml śmietanki (min 30%)
  • 150 g mlecznej czekolady Lindt Excellence Milk (Extra Creamy) pokruszonej na kawałki
  • 45 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 150 g gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa pokruszonej na kawałki
  • 150 g czekolady białej Lindt Excellence Vanilla pokruszonej na kawałki
1

Przygotowanie masy na trufle:

Aby przygotować masę na trufle mleczne, podgrzej śmietanę (60 ml) do wrzenia, dodaj pokruszoną czekoladę Excellence Milk i zdejmij rondel z ognia. Mieszaj do chwili rozpuszczenia czekolady. Następnie dodaj 15 g masła i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. W drugim rondlu podgrzej kolejne 60 ml śmietany do wrzenia i dodaj Excellence 70% Cocoa. Zdejmij z ognia, mieszaj do rozpuszczenia czekolady, na koniec dodaj 15 g masła. To samo powtórz z białą czekoladą.

2

Idealne wykończenie:

Przygotowany ganasz włóż do naczynia (każdy smak w osobnym naczyniu) i przykryj folią tak, aby folia dotykała całej powierzchni masy. Odstaw do schłodzenia na całą noc lub do chwili zastygnięcia. Używając łyżki do wycinania melonów, małej łyżki do lodów lub łyżeczki do herbaty uformuj kulkę i połóż na pergaminie. Obtoczyć możesz w niesłodzonym kakao lub cukrze pudrze.

EXCELLENCE EXTRA CREAMY 100g

EXCELLENCE EXTRA CREAMY 100g

Ta czekolada pozwala odkryć prawdziwy mleczny smak: wyjątkowo delikatne połączenie smaku kakao i mleka.