0
Truskawkowy mus z aksamitną czekoladową polewą
2-3 w zależności od wielkości (dla foremki o średnicy 7cm)
LINDT Excellence 70% Cocoa
15-30 minut
Łatwe

Lekki owocowy mus z czekoladą, kruszonymi ciasteczkami

i aksamitną polewą czekoladową. Idealny na walentynki.

  • 160g śmietany
  • 100g puree truskawkowego
  • 6g octu balsamicznego
  • ok. 22g cukru pudru, w zależności od  smaku truskawek
  • 4.5 płatków żelatyny
  • 40g jogurtu typu greckiego
  • 40g czekoladowych ciasteczek
  • 20g ciasteczek Amaretto (opcjonalnie można dodać ciasteczka czekoladowe)
  • 25g pokruszonej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
  • 100g śmietany
  • 40ml syropu cukrowego (1:1)
  • 100g Lindt Excellence 70% Cocoa
  • opcjonalnie można dodać likier,
  • kilka truskawek do ozdoby

1

Ubij śmietanę na sztywno i na chwilę ją odstaw.
Płatki żelatyny zalej lodowatą wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia, a następnie odsącz je całkowicie.
Truskawki połącz dokładnie z octem balsamicznym, jogurtem i cukrem pudrem.
Niewielką część masy truskawkowej podgrzej razem z żelatyną i mieszaj dopóki żelatyna się nie rozpuści.
Całość połącz z resztą masy truskawkowej, a następnie z bitą śmietaną.

2

Przygotuj dwie foremki o średnicy 7 cm i wyłóż je papierem do pieczenia.
Ciastka drobno  pokrusz, a następnie wyłóż nimi dno foremek (około 1 łyżeczki na foremkę).
Wszystko posyp posiekaną czekoladą.  Za pomocą  worka do wyciskania kremu nałóż warstwę musu truskawkowego o wysokości około 3 cm.
Nałóż drugą warstwę z pokruszonych ciasteczek i czekolady. Przykryj ją ponownie musem truskawkowym.
Odstaw do zamrażalnika na 2 godziny.
Przed podaniem, deser powinien się rozmrażać przez 40 minut.

3

Doprowadź śmietanę razem z syropem cukrowym do wrzenia.
Dodaj czekoladę i mieszaj, dopóki polewa nie będzie miała gładkiej konsystencji. Opcjonalnie dodaj likier.
Przygotowany deser polej gotową glazurą. Możesz też zanurzyć truskawkę w czekoladowej polewie, żeby ozdobić nią deser.

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.