0
Truskawkowy mus z aksamitną czekoladową polewą
2 - 4 porcji
Lindt Excellence 70% Cocoa
15-30 minut
Łatwe

Lekki, słodki owocowy mus, kruszonymi ciasteczkami i aksamitną polewą czekoladową.

  • 160 g śmietany
  • 100 g puree truskawkowego
  • 6 g octu balsamicznego
  • ok. 22 g cukru pudru, w zależności od smaku truskawek
  • 3 listki żelatyny
  • 40 g jogurtu typu greckiego
  • 40 g czekoladowych ciasteczek
  • 20 g ciasteczek Amaretto (opcjonalnie można dodać ciasteczka czekoladowe)
  • 25 g pokruszonej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
  • 100 g śmietany
  • 40 ml syropu cukrowego (1:1)
  • 100 g Lindt Excellence 70% Cocoa
  • opcjonalnie można dodać likier
  • kilka truskawek do ozdoby
1

Przygotowanie musu:

Ubij 160 g śmietany na sztywno i na chwilę ją odstaw. Listki żelatyny zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia, a następnie odsącz je całkowicie. Truskawki połącz dokładnie z octem balsamicznym, jogurtem i cukrem pudrem. Niewielką część masy truskawkowej podgrzej razem z żelatyną i mieszaj dopóki żelatyna się nie rozpuści. Całość połącz z resztą masy truskawkowej, a następnie z bitą śmietaną.

2

Przygotowanie ciasta:

Przygotuj dwie foremki o średnicy 7 cm i wyłóż je papierem do pieczenia. Ciastka drobno pokrusz, a następnie wyłóż nimi dno foremek (ok. 1 łyżeczkę na foremkę). Wszystko posyp posiekaną czekoladą. Za pomocą worka do wyciskania kremu nałóż warstwę musu truskawkowego o wysokości ok. 3 cm. Nałóż drugą warstwę z pokruszonych ciasteczek i czekolady. Przykryj ją ponownie musem truskawkowym. Odstaw do zamrażalnika na 2 godziny.

3

Idealne wykończenie:

Przed podaniem, deser powinien się rozmrażać przez 40 minut. W międzyczasie doprowadź 100 g śmietany razem z syropem cukrowym do wrzenia. Dodaj 100 g czekolady i mieszaj aż polewa uzyska gładką konsystencję. Opcjonalnie dodaj likier po czym ostudź. Przygotowany deser polej gotową glazurą. Możesz też zanurzyć truskawkę w czekoladowej polewie, żeby ozdobić nią deser.

EXCELLENCE 70% COCOA 100g

EXCELLENCE 70% COCOA 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.