0
Urocze piernikowe Mikołajki
8 ciasteczek
15-30 minut
Łatwe

Wyśmienite ciastka czekoladowe z rozgrzewającym imbirem to świetna podstawa do zrobienia sympatycznych Mikołajków!

  • 125g masła
  • 175g Lindt Excellence 70% Cocoa
  • 100g marmolady imbirowej
  • 100g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 40g mielonych migdałów
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • mieszanka przypraw do piernika
  • 40g białek jaj
  • 160g cukru pudru
  • trochę soku z cytryny
  • truskawki
  • marcepan
1

Rozgrzej piekarnik do 170 ° C.
Delikatnie rozpuść razem masło i czekoladę.
Mieszaj żółtka, marmoladę i brązowy cukier, tak długo aż masa zrobi się jaśniejsza.
Następnie dodaj schłodzoną masę czekoladową, zmielone migdały i przyprawę korzenną.
Ubij pianę z białek na sztywno.  Bardzo delikatnie wymieszaj z ciastem.
Całość włóż do posmarowanych tłuszczem foremek i piecz przez około 12-15 minut.
Babeczki są gotowe, gdy z zewnątrz ciasto jest twarde w dotyku, a jednocześnie czujesz, że pozostało  miękkie w środku. Odstaw do ostygnięcia.

2

Połącz wszystkie składniki i ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez 5 minut.

3

Wyciśnij lukrowe brody na papier do pieczenia i pozwól im zastygnąć.
Przykryj odrobiną lukru wierzch schłodzonego ciastka, a na sam koniec załóż Mikołajkowi czapkę z truskawki. Dodaj lukrowy pompon oraz przyczep przygotowaną wcześniej brodę za pomocą kulki marcepana i gotowe!

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.