0
Urocze piernikowe Mikołajki
8 ciasteczek
175g czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
15-30 minut
Łatwe

Delektuj się w pełni świąteczną atmosferą. Wykorzystaj naszą inspirację na wyjątkowo smaczne i banalnie proste mikołaje z czekolady.

Składniki na ciasto:

  • 125g masła
  • 175g Lindt Excellence 70% Cocoa
  • 100g marmolady (np. imbirowej)
  • 100g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 40g mielonych migdałów
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • mieszanka przypraw do piernika
  • 160g cukru pudru
  • sok z cytryny
  • truskawki
  • marcepan

Składniki na krem:

  • 160g cukru pudru
  • sok z jednej cytryny

Idealne wykończenie:

  • truskawki
  • marcepan
1

Przygotowanie ciastek

Rozgrzej piekarnik do 170 ° C.
W garnku rozpuść masło razem z czekoladą. Żółtka, marmoladę i brązowy cukier ucieraj tak długo, aż masa zrobi się jaśniejsza. Dodaj do niej schłodzoną masę czekoladową, zmielone migdały i przyprawę korzenną.
Ubij pianę z białek na sztywno. Bardzo delikatnie wymieszaj z ciastem.
Całość włóż do posmarowanych tłuszczem foremek na babeczki i piecz przez około 12-15 minut.
Aby sprawdzić, czy babeczki są gotowe wbij wykałaczkę w babeczkę – jeśli po wyjęciu wykałaczka będzie sucha (ciasto nie przykleja się do wykałaczki) to znaczy, że babeczki są gotowe.
Odstaw do ostygnięcia.

2

Przygotowanie kremu

Połącz wszystkie składniki i ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez 5 minut.

3

Idealne wykończenie

Wyciśnij lukrowe brody na papier do pieczenia i pozwól im zastygnąć.
Przykryj odrobiną lukru wierzch schłodzonego ciastka, a na sam koniec załóż mikołajkowi czapkę z truskawki. Dodaj lukrowy pompon oraz przyczep przygotowaną wcześniej brodę za pomocą kulki marcepana i gotowe!

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.