0
Walentynkowe ciasto czekoladowe z pralinkami Lindor
Ciasto o średnicy 22 cm
Lindt Excellence 70%, Lindt Kakao, Lindor Milk
45-60 minut
Łatwe

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z pralinami Lindor i malinami. Doskonałe na Walentynki.

  • 100 g czekolady Lindt Excellence 70%
  • 50 g masła + masło do posmarowania formy
  • 2 jajka (osobno żółtka i osobno białka)
  • 100 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao Lindt
  • pralinki Lindor Milk do dekoracji
  • maliny
  • cukier puder do posypania
1

W łaźni wodnej rozpuścić czekoladę z masłem, po czym dodać mleko i kakao i dokładnie wymieszać.

2

Formę o średnicy 22 cm posmarować masłem, piekarnik nagrzać do 180°C.

3

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie do utartych żółtek dodać powoli krem czekoladowy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym delikatnie wymieszać z ciastem czekoladowym.

4

Ciasto równomiernie rozprowadzić w formie i piec 30 minut. Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia, następnie udekorować pralinkami Lindor Milk oraz malinami i delikatnie posypać cukrem pudrem.

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.