0
Wielkanocne babeczki czekoladowe
18 porcji
Lindt Excellence White Vanilla
45-60 minut
Łatwe

Świętuj Wielkanoc z radością! Upiecz dla gości babeczki ozdobione czekoladą Lindt, jajkami Lindor lub złotym zajączkiem Lindt.

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • skórka z cytryny
  • 250 g tłustego twarogu
  • 150 ml tłustego mleka
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 150 ml oleju
  • 50 g kakao
  • 200 g Lindt Excellence White Vanilla
  • Jajka Lindor i złoty zajączek Gold Bunny od Lindt do dekoracji
1

Przygotowanie ciasta:

Jajka z cukrem i skórką z cytryny utrzyj na jasny krem. Następnie dodaj twaróg i ponownie ucieraj. Stopniowo dolewaj mleko, dosypuj mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec dodaj olej i całość wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180°C. Połowę ciasta odłóż i wymieszaj z kakao. Przygotuj trzy silikonowe formy na babeczki. Napełniaj je na przemian jasnym i ciemnym ciastem do ¾ wysokości formy.
Babeczki piecz około 25 minut, następnie wyłóż je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. W łaźni wodnej rozpuść czekoladę. Babeczki ozdób czekoladą i jajkami Lindor lub złotym zajączkiem Gold Bunny od Lindt.

EXCELLENCE WHITE VANILLA 100g

EXCELLENCE WHITE VANILLA 100g

W