0
Wielkanocne ciasto marchewkowe
8 – 10 porcji
Lindt Excellence 70% Cacao
15-30 minut
Ambitne

Klasyczne ciasto marchewkowe połączone z wyśmienitą czekoladą Lindt oraz kremem z pralin Lindor White i serka kremowego.

  • 1/4 łyżeczki soli
  • 300 g startych marchewek
  • 105 g posiekanych orzechów włoskich
  • 90 g uprażonych i posiekanych orzechów makadamia
  • 50 ml koniaku lub brandy
  • 300 g połamanej czekolady Lindt Excellence 70%
  • 120 g połamanej czekolady Lindt Excellence Extra Cremy (mleczna)
  • 315 ml oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 270 g cukru pudru
  • 365 g przesianej mąki pszennej
  • 7 g sody oczyszczonej
  • 3 g proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 500 g miękkiego serka kremowego (np. Mascarpone lub Philadelphia)
  • 45 ml soku z cytryny
  • 5 g drobno startej skórki cytrynowej
  • 12 rozpuszczonych pralin Lindor White
  • Mieszanka uprażonych orzechów, wiórków czekoladowych lub cukru pudru do dekoracji
1

Przygotowanie ciasta:

W małym rondelku umieść 15 ml oleju razem z 120 g czekolady Lindt Excellence 70%. Następnie delikatnie podgrzewaj do rozpuszczenia czekolady.
Połącz w misce pozostały olej, jajka, cukier i mieszankę czekoladową. Masę wymieszaj mikserem, aby łatwiej rozpuścić cukier.
W osobnej misce połącz mąkę z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Powoli ubijaj składniki suche ze składnikami mokrymi.
Dodaj marchew, orzechy włoskie i makadamia oraz koniak, a następnie dodaj również 180 g czekolady 70% oraz kawałki czekolady mlecznej.
Ciasto podziel równomiernie pomiędzy trzy wysmarowane tłuszczem i wyłożone papierem formy (o średnicy 18 – 20 cm) . Piecz przez 30 minut lub do czasu, gdy wykałaczka włożona w jego środek będzie czysta. Ciasto przełóż np. na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i zostaw do całkowitego wystygnięcia.

2

Przygotowanie kremu:

Serek kremowy, sok z cytryny oraz skórkę ubij mikserem do puszystości. Dodaj rozpuszczone praliny Lindor White. Krem schłodź w lodówce do zastygnięcia.

3

Idealne wykończenie:

Krem rozprowadź na powierzchni każdej z warstw ciasta. Dolną warstwę ciasta umieść na paterze i połóż na niej pozostałe warstwy.
Wierzch ciasta udekoruj prażonymi orzechami, czekoladowymi zajączkami Lindt Gold Bunny i jajeczkami Lindor Eggs, posyp wiórkami czekoladowymi lub oprósz odrobiną cukru pudru.

EXCELLENCE 70% COCOA 100g

EXCELLENCE 70% COCOA 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.