0
Wyjątkowe babeczki czekoladowe
12 porcji
Lindor Milk, Lindt Excellence 70% Cocoa
45-60 minut
Średnie

Czekoladowe babeczki wypełnione pralinami Lindor z mlecznej czekolady i udekorowane wyśmienitym kremem z gorzkiej czekolady Excellence. Temu deserowi nie można się oprzeć!

Babeczki czekoladowe:

  • 100 g czekolady Excellence 70% Cocoa
  • 160 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka (temperatura pokojowa)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 225 g drobno mielonego cukru
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 12 szt. pralin Lindor Milk z mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego

Kremowy lukier czekoladowy:

  • 100 g czekolady Excellence 70% Cocoa
  • 115 g masła niesolonego (temperatura pokojowa)
  • 25 g kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 185 g cukru pudru
  • 2 łyżki schłodzonej śmietanki (min. 30%)
1

Przygotowanie babeczek:

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę na 12 babeczek wyłóż papierowymi papilotkami. Pokrój czekoladę na grube kawałki i odłóż na bok. Przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W osobnej misce ubij jajka, olej, drobno mielony cukier i cukier brązowy, olejek waniliowy, aż masa będzie gładka i puszysta.
Dodaj suche składniki naprzemiennie z maślanką. Następnie wsyp pokrojoną czekoladę i zamieszaj. Wylej ciasto do przygotowanych papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości.
Piecz przez 20–25 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony do ciasta będzie suchy. Po upieczeniu włóż po jednej pralince Lindor do środka babeczek, zanim ostygną. Zostaw blaszkę na ruszcie piekarnika i poczekaj, aż babeczki ostygną.

2

Przygotowanie lukru czekoladowego:

Pokrój czekoladę Lindt Excellence 70%. Włóż ją do naczynia żaroodpornego i rozpuść w kąpieli wodnej. Poczekaj, aż czekolada całkowicie ostygnie. Ubij masło na gładką, puszystą masę. Dodaj ostudzoną czekoladę i sól, i ubijaj, aż masa będzie gładka. Wsyp cukier puder i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj śmietankę i jeszcze raz wymieszaj. Chłódź w lodówce przez 10–15 minut lub do momentu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji kremu.

3

Idealne wykończenie:

Przełóż masę do dekoratora z końcówką w kształcie dużej gwiazdy. Udekoruj wszystkie babeczki kremem.

EXCELLENCE 70% COCOA 100g

EXCELLENCE 70% COCOA 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.