Lindt Difference
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, co właściwie sprawia, że czekolada Lindt jest tak wyjątkowa? Poznajcie Lindt Difference.
1

Najlepsze kakao

Więcej
2

Wyjątkowy proces prażenia i mielenia

Więcej
3

Wynalazek Lindta

Więcej
4

Najlepsze składniki

Więcej
5

Doskonałe wykończenie czekolady

Więcej
1

Najlepsze kakao

Wyjątkowy smak naszej czekolady jest efektem przyjętej przez nas filozofii „od ziaren do tabliczki” i rozpoczyna się od starannej selekcji wysokiej jakości ziaren kakaowca pochodzących z najsłynniejszych regionów świata. To z powodu tej filozofii mamy pełną kontrolę nad pozyskiwaniem ziaren najwyższej jakości, a Lindt & Sprüngli to jedno z niewielu na świecie przedsiębiorstw, które wciąż produkują czekoladę od początku do końca, czyli od ziaren do tabliczki.  

 

Program Lindt & Sprüngli na rzecz upraw

Lindt & Sprüngli to jedno z niewielu na świecie przedsiębiorstw, które wciąż produkują czekoladę od początku do końca, czyli od ziaren do tabliczki. Program na rzecz upraw rozpoczęliśmy w celu wdrożenia systemu identyfikowalności i weryfikacji ziaren kakaowca oraz wsparcia miejscowych fermerów i rozwoju lokalnej agrokultury przy jednoczesnym prowadzeniu odpowiedzialnej i zrównoważonej uprawy ziaren kakaowca.

Dowiedz się więcej 

W jaki sposób Lindt selekcjonuje ziarna kakaowca

Właściwości smakowe ziaren kakaowca różnią się w zależności od miejsca upraw, odmiany, warunków naturalnych (np. pory roku) oraz sposobu przetwarzania po zbiorach. Lindt & Sprüngli selekcjonuje i miesza ziarna

kakaowca ze zrównoważonych upraw pochodzących z najlepszych regionów na świecie, nieustannie doskonaląc receptury aż do uzyskania tych idealnych. Składy naszych produktów stanowią dobrze strzeżoną tajemnicę firmy.  

Cztery odmiany ziaren kakaowca

Criollo

Ziarna kakaowca o doskonałym smaku, cenione za ich aromat. Stanowią one niewielką część światowych zbiorów kakao.

Trinitario

Odmiana o doskonałym smaku, stanowiąca krzyżówkę odmian Criollo i Forastero; nazwana od miejsca swojego pochodzenia – Trynidadu.

Forastero

Odmiana stanowiąca niemalże 95 procent światowych upraw kakao, po części dlatego, że jej drzewa rosną szybciej i dają wyższy plon niż pozostałe odmiany.

Nacional

Mieszanka genetyczna odmian Forastero, Criollo i Trinitario, odmiana ziarna o doskonałym smaku stosowana przez Lindt w wyjątkowej autorskiej mieszance. Uprawiana w Ekwadorze, nadająca czekoladzie bogactwo smaku i nuty kwiatowe.

Najlepsze kakao w liczbach

0

Ilość ziaren kakao niezbędna do stworzenia ok. pół kilograma czekolady.

0

Średnia liczba ziaren kakaowca w jednym owocu. 

0

Średnia liczba ziaren kakaowca wytwarzana rocznie przez jedno drzewo kakaowe.

3 warunki niezbędne do wzrostu ziaren kakaowca

Podróż Lindt & Sprüngli od ziaren do tabliczki rozpoczyna się na plantacji, gdzie kakaowce mają idealne warunki do wytwarzania ziaren wysokiej jakości, niezbędnych do produkcji doskonałej czekolady: 

1. Ciepły klimat: kakaowce najlepiej rosną w wysokich temperaturach, przy średniej temperaturze od 18°C do 32°C.  

2. Intensywne opady deszczu: opady deszczu to najistotniejszy czynnik klimatyczny warunkujący powodzenie upraw.

3. Duża ilość cienia: naturalnym środowiskiem kakaowca są lasy deszczowe Amazonii, gdzie rośnie on w cieniu.  

Skąd się biorą ziarna kakaowca? Zajrzyj do owocu.

śruta kakaowa
śru•ta ka•ka•o•wa
rzeczownik Śruta kakaowa to czekolada w najczystszej formie, tj. rozdrobnione suszone i sfermentowane ziarna kakaowca po usunięciu łusek.
„Doskonały smak czekolad Lindt wynika ze starannego wyselekcjonowania i wymieszania wysokiej jakości ziaren kakaowca z najlepszych regionów świata”.
– MISTRZ CZEKOLADY LINDT